Simply plum pie


Ingredience:
25 g rostlinné máslo nebo nemáslo
25 g kokosového oleje
170 g bezlepkové ovesné mouky (lze použít i pohankovou)
1 lžička citronové kůry
1 lžička citronové šťávy
80 g rostlinného vanilkového jogurtu nebo pudinku (alpro, lidl)
špetka soli
450 g švestek
2 lžíce rýžového sirupu (nebo jiného)/medu
2 lžíce kokosového cukru
2 lžíce pomletých mandlí
2 lžičky skořice
1 bílek

Do mísy dáme máslo, kokosový olej rozpuštěný, ovesnou mouku, jogurt nebo pudink, šťávu a kůru z citronu a vypracujeme těsto, které drží pohromadě. Těsto zabalíme do folie a necháme odležet na 30 minut až hodinu do lednice.
Mezitím si pokrájíme švestky na měsíčky (4-5 měsíčků z jedné). Švestky promícháme s medem nebo sirupem, skořicí, mletými mandlemi a kokosovým cukrem.
Těsto vyválíme na pečící papír do kruhu o tloušťce přibližně 3 mm.

Švestky poklademe na plát těsta. Začínáme od kraje (asi 5 cm) směrem do středu. Kraje těsta zahneme dovnitř a potřeme je bílkem. Pečeme na 180 asi 40 minut. Je potřeba koláč kontrolovat. Jakmile kraje zhnědnou a jsou křupavé, je hotovo. Koláč se může podávat hned ještě teplý, ale studený. 

Komentáře