Vegan strawberry cupcakes


Ingredience na 12 kusů:
2 hrnky hladké bezlepkové mouky (nebo jiné)
1 hrnek bílého třtinového cukru
1/2 lžičky soli
1 lžička bezlepkového kypřícího prášku
1 hrnek jahodového pyré
1 lžička vanilkového extraktu
1/3 hrnku kokosového oleje
1 lžíce jablečného octa
1 lněné vajíčko (nebo obyč slepičí)
1 lžíce potravinářského barviva gelového červeného 

Na krém:
4 bílky (nebo aquafaba)
100 g třtinového cukru
300 g vegan másla
1 lžíce jahodového pyré
pár kapek vanilkového extraktu
červené gelové barvivo. 

V míse smícháme všechny suché ingredience na těsto. V jiné misce ty tekuté (krom barviva). Obě směsi pak smícháme dohromady a vytvoříme středně husté těsto. Těsto naléváme do silikonových formiček na muffiny nebo do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky. Pečeme na 180 asi 25 minut (hlídáme). Že je cupcake upečený, poznáme pomocí špejle nebo nože, který zapíchneme do středu. Pokud vyjde čistý, je upečeno. Cupcaky necháme úplně vychladnout. Mezitím si připravíme krém. Bílky dáme do mísy spolu s cukrem a dáme na vodní lázni rozpustit cukr v bílkách. Stále mícháme ve vřelé vodě na vypnuté plotýnce. Prsty kontrolujte, kdy se cukr rozpustí. Pak odstavíme z vodní lázně a bílky vyšleháme. Začneme na nízké otáčky a postupně přidáváme. Šleháme přibližně 7 minut až jsou bílky úplně tuhé. Necháme 2 minuty odpočinout. Poté postupně přimícháváme máslo a šleháme dokud se nám nevytvoří jemný a hustý krém. Nakonec přidáme pyré z jahod a barvivo. Krém dáme na chvilku do lednice, aby se s ním lépe pracovalo. Plníme zdobící špičku a nanášíme na cupcakes. Ozdobíme jahodami, drcenou vanilkou nebo kousky čokolády či kakaem.



Komentáře