Lotus cupcakes


Ingredience:
240 ml mandlového mléka (nebo jiné rostlinné)
1 lžička jablečného octa
210 g bezlepkové mouky (můžete použít i pohankovou, rýžovou apod.)
100 g kokosového cukru
1/2 lžičky kypřícího prášku bez lepku
1/2 lžičky jedlé sody
15 g lotusových sušenek
60 g kokosového oleje rozpuštěného

Na krém: 
4 bílky (nebo aquafaba)
100 g třtinového cukru
300 g vegan másla
1 lžíce lotusového krému (pomazánka z lotusových sušenek)

Další:
pár lžiček pomazánky z lotusových sušenek
lotusové sušenky na ozdobu
domácí kokosový karamel (nemusí být)

V míse společně smícháme všechny suché ingredince - mouku, cukr, sodu a kypřící prášek. V jiné misce smícháme ocet, olej a mléko. Obě směsi pak smícháme dohromady v řidší těsto. Košíčky na muffiny a cupcakes vyložíme papírovými košíčky (nemusí být) a na dno dáme kousek lotusové sušenky. Košíček naplníme těstem asi do dvou třetin. Pečeme v předehřáté troubě na 180 asi 20 minut. Košíčky necháme úplně vychladnout, aby se nám krém na nich nerozpustil. Mezitím si připravíme krém. Bílky dáme do mísy spolu s cukrem a dáme na vodní lázni rozpustit cukr v bílkách. Stále mícháme ve vřelé vodě na vypnuté plotýnce. Prsty kontrolujte, kdy se cukr rozpustí. Pak odstavíme z vodní lázně a bílky vyšleháme. Začneme na nízké otáčky a postupně přidáváme. Šleháme přibližně 7 minut až jsou bílky úplně tuhé. Necháme 2 minuty odpočinout. Poté postupně přimícháváme máslo a šleháme dokud se nám nevytvoří jemný a hustý krém. Nakonec přidáme krém z lotusových tyčinek. Krém dáme na chvíli odpočinout do lednice. Do středu kočíčků oděláme tvarovátkem důlek, který naplníme krémem z lotusových tyčinek. Košíčky pak zdobíme vrstvou krému pomocí zdobící špičky. Hotový košíček můžeme ozdobit zbytky lotusových sušenek a skvěle se hodí také domácí kokosový karamel. Necháme chvíli ztuhnout v lednici. 


Komentáře