Cuketový perník s citronovou polevou


Ingredience:
65 g pohankové mouky
40 g bezlepkové hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku bez lepku
2 lžíce sladidla (xylitol, stevie...)
20 g holandského kakaa
5 g chia semínek
1/2 lžičky jedlé sody
220 g cukety
1 vejce
40 ml vody
2 lžíce medu

Na polevu:
60 g alpro jogurtu (nebo jiného rostlinného)
šťáva z citronu
1/3 lžičky kůry z citronu
3 g sirupu agáve (nebo jiného)

Nejprve smícháme všechny suché ingredience. Cuketu nastrouháme nahrubo a smícháme ji se zbytkem tekutých ingrediencí. Obě směsi pak smícháme dohromady. Nalijeme do menší koláčové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané tukem. Pečeme na 180 asi 30 minut. Jestli buchta hotová můžeme vyzkoušet zapíchnutím špejle do středu buchty.
Polevu vytvoříme smícháním jogurtu s citronovou šťávou a kůrou, osladíme sirupem. Hotovou vychladlou buchtu pak polevou pomažeme a můžeme podávat.


Komentáře