Karamelizované ořechy a ovoce

Jak ještě si můžu vylepšit sladkou snídani? Jak můžu ještě zdokonalit přípravu dezertu. Jasně, že karamelem. Tedy karamelizovanými ořechy nebo ovocem. 
Není to vůbec nic složitého. K přípravě vám stačí pár minut. Já osobně nejím bílý cukr a ani třtinový, takže můj recept je z kokosového cukru. Funguje to stejně s tím rozdílem, že je dobrota o level zdravější a kokosový cukr dodá karamelu takový lehce perníkový nádech.

Ingredience:
100 g ořechů nebo ovoce (vhodné jsou hrušky, jablka, meloun cantaloupe, mango apod.)
1-3 lžíce kokosového cukru
můžeme přidat i skořici pokud na ní máte zrovna chuť 

Pro pikantní a slanou verzi ořechů přidáme:
1 lžička himalájské soli
1/4 lžičku pepře
chilli nebo garam masala

Na pánvi si nejdříve na mírném plameni opražíme ořechy, aby nám lehce zhnědli. Nebo zlehka opečeme ovoce či oboje najednou. Nasypeme do misky a pánev vytřeme papírovým ubrouskem. Nasypeme do ní cukr a necháme dvě minutky rozpouštět. Kokosový cukr se vám nerozpustí tak snadno jako jiný, ale nelekejte se. Po dvou minutkách lehce promícháme a zase minutku necháme. Potom mícháme dokud se nám zcela nerozpustí a nespojí v hnědý karamel. Ke karamelu přisypeme ořechy či ovoce a promícháme. Směs vysypeme na pečící papír necháme vychladnou. Ořechy pak nasekáme na kousky a můžeme podávat ihned nebo skladovat. 


Komentáře

  1. Dobrý den, dá se takto skladovat i ovoce? Nezkoušela jste nějak zavařit třeba na zimu apod.?děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat

Okomentovat