Coconut milk and flour


Kokosové produkty, jako je mléko a mouka nejsou zrovna levné. A když je používáte tak často, jak já pak je to celkem drahé. Vyrobit si tyhle suroviny doma je přitom tak snadné a vyjde to jen na pár kaček, protože kokosový ořech dnes koupíte v každém supermarketu za dvacku i méně.
Může se zdát, že výroba kokosového mléka a mouky zabere hodně času a námahy. Ve skutečnosti je nejobtížnější otevřít kokos a to už díky skvělé KAMU (autorce Nejbarevnější kuchařky) zvládnu hravě. Až půjdete kupovat kokos, vyberte si ten který obsahuje více kokosové vody. To poznáte tak, že s kokosem zaštěrcháte.

Jak otevřít kokos?

Za svoji ,,kuchařskou kariéru,, jsem zkoušela x možností, jak otevřít kokosák. Přes kladívko po zahřívání kokosu v troubě dokud skořápka nepraskla. Všechno bylo úplně šílené. Byl z toho binec a nervy v kýblu. Přitom otevření kokosu není žádná věda, ba dokonce je to celkem snadné. Je k tomu potřeba pouze velký  těžký nůž a nic víc.
Vezměte kokosový ořech do dlaně a hřbetem nože tlučte do středu kokosového ořechu kolmo k vláknům ořechu. Kokos pomalu otáčejte a tlučte tak kolem dokola po celém jeho obvodu. Někdy to trvá chvilku déle, ale i když to zní celkem nemožně, kokos po chvíli praskne v jednom místě. Pokračujte v klepání po obvodu dokud nepraskne celý. Opravdu je to takhle jednoduché.

Jak vyrobit kokosové mléko?

2 kokosové ořechy na cca 1 litr mléka
Z otevřeného kokosového ořechu přelijeme kokosovou vodu do nádobky. Dužinu vydlabeme a odkrájíme hnědou slupku. Dužinu nakrájíme na kousky a dáme do vysokootáčkového mixéru. Zalijeme litrem vody a pořádně rozmixujeme. Připravíme si pláténko nebo čistou utěrku a tekutinu přes ní přelijeme do nádoby, abychom oddělili mléko od dužiny. Následně dužinu v plátýnku vyždímáme, abychom zbavili dužinu veškeré tekutiny a získali jsme tak co nejvíce mléka. Kokosové mléko je hotové. Uchovávejte ho v uzavíratelné nádobě nebo lahvi v lednici. Spotřebujte do 3 dnů. Při stání v lednici se odděluje tučná část od vodové části. Takže mléko před konzumací nebo vařením promíchejte.

Jak na kokosovou mouku?

Z výroby kokosového mléka nám zbyla rozemletá a vyždímaná dužina. Z ní už je to jen krůček k domácí kokosové mouce. Dužinu zbavenu veškeré vody nasypeme na pečícím papírem vyložený plech. Hezky rozprostřeme dužinu po celém plechu. Pečeme pak v troubě na nejnižším stupni (40) 4 hodiny. Dužinu tak úplně vysušíme. Po vysušení necháme kokos vychladnout a přesypeme do mixéru, kde ho rozemeleme na jemnou moučku. A je hotovo!

Nebylo to tak složité co myslíte?


Komentáře