Chia latte donuty

Už dlouho jsem nepekla donuty. Sice je to i z toho důvodu, že mám momentálně trochu ztížené podmínky pro pečení, ale i tak...sakra prč jsem dlouho nepekla donuty? Tady u mě na blogu už najdete několik receptů. Každý z nich je jiný a každý z nich je super. Na donutech mě hrozně baví hlavně to, že se na nich člověk může vyřádit. Jejich zdobení je tak trochu výtvarné umění.
I tenhle recept je naprosto dokonalý a pokud máte rádi kořeněnu chuť chai latte, pak vás zakousnutí se do tohohle donutu určitě nenechá chladným.



Ingredience:
2 hrnky mouky (můžete použít špaldovou, bezlepkovou nebo je smíchat například s pohankovou, rýžovou atd..)
1/2 hrnku třtinového cukru nebo sladidla (erythritol, xylitol...)
1 balíček kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky himalájské soli
1 lžička skořice
1/4 lžičky mletý kardamon
1/4 lžičky mletého nového koření
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 a 1/3 hrnku mandlového mléka (nebo jiného)
1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu

Na polevu a ozdobu:
1 hrnek kokosového nebo třtinového cukru hladkého
1/2 lžičky skořice
2 lžíce javorového sirupu (nebo jiného)
2-3 lžičky mandlového mléka
nasekané ořechy na ozdobu

Troubu si předehřejeme na 200. Formičky na donuty vystříkáme nebo jemně vymažeme kokosovým olejem. Nejprve v misce smícháme všechny suché ingredience. V jiné misce smícháme mokré ingredience a mícháme dokud se nespojí. Přilijeme do suchých ingredience a pořádně promícháme. Těsto přelijeme do zdobícího pytlíku nebo stříkačky (pokud nemáte, poslouží i lžíce) a rozdělíme ho do forem na donuty. Formy by měli být zaplněné asi do 3/4 výšky. Pečeme 10-12 minut.
Pro výrobu polevy smícháme cukr s ostatními ingrediencemi a a třeme, mícháme dokud nám nevznikne jemná a hedvábná poleva.  Poleva nesmí být příliš tekutá, aby jsme mohli potřít donuty. Takže pokud je až moc tekutá přidejte cukr.
Po vychladnutí donuty namáčíme vrchní stranou do polevy. Můžeme posypat ořechy a dáme ztuhnout alespoň na 30 minut do lednice.


Komentáře