Švestkový koláč

Uznávám, že za vzhled by tenhle koláč nedostal ocenění. Ale co se týče chuti, tak jde o level max. Tehle koláč už jsem pekla nejmíň pětkrát a rozhodně ho zařadím mezi své nejoblíbenější recepty. Zkus ho a uvidíš!

Ingredience:
25 g máslo

25 g kokosový olej
170 g pomleté ovesné vločky
80 g bílý řecký jogurt
kůra z pomeranče nebo citronu
šťáva z pomeranče nebo citronu
špetka himalájské soli

Náplň:
450 g čerstvých švestek
2PL kokosového cukru
2PL čekankového sirupu nebo medu
2PL mleté mandle
skořice
rozšlehaný bílek na potření
1PL mleté mandle na posypání
kokosový cukr na posypání okrajů

Do mísy dáme máslo, kokosový olej rozpuštěný , ovesné vločky, jogurt, šťávu a kůru z pomeranče nebo citronu a vypracujeme těsto, které drží pohromadě. Těsto zabalíme do folie a necháme odležet na 30 minut až hodinu do lednice.
Mezitím si pokrájíme švestky na měsíčky (4-5 měsíčků z jedné). Švestky promícháme s medem nebo sirupem, skořicí, mletými mandlemi a kokosovým cukrem.
Těsto vyválíme na pečící papír do kruhu o tloušťce přibližně 3 mm.
Střed těsta posypeme mletými mandlemi a pokládáme švestky. Začínáme od kraje (asi 5 cm) směrem do středu. Kraje těsta zahneme dovnitř, potřeme ho bílkem a posypeme trochou kokosového cukru. Pečeme na 180 asi 45 minut. Je potřeba koláč kontrolovat. Jakmile kraje zhnědnou a jsou křupavé, je hotovo. Můžeme podávat teplý i studený, posypaný lupínky mandlí.

Komentáře