Fit Svíčková s ovesným knedlíkem

Když úplně poprvé vaříte svíčkovou, máte trošku nerva, aby se povedla. A když k tomu navíc má být ve zdravější fitness verzi, máte nerva o to většího.
Ale jako milovník svíčkové musím říct, že tahle fit varianta je vážně super! Neříkám, že je to stoprocentní svíčková jako od babičky, ale je výborná. A co víc? Na rozdíl od té babiččiny, vám z téhle nebude těžko. Připravila jsem si ji s ovesným knedlíčkem.
Inspiroace od bajolafitcz.



Omáčka:
800 g hovězího masa (svíčková, plec, kýta)
3 mrkve
1 petžel
1/4 středně velkého celeru (60 g)
1 cibule
2 ks bobkový list
5 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
200 ml nízkotučného mléka
2 lžíce octa
sladidlo
sůl, pepř
citronová šťáva
řepkový olej

knedlík:
2 vejce
150 ml řeckého jogurtu bez tuku
160 g pomletých ovesných vloček
90 g špaldové mouky
špetka soli

Knedlík si připravíme tak, že smícháme všechny uvedené ingredience v tužší těsto. Pokud se až moc lepí, přideáme trochu mouky. Uválíme dva válečky knedlíku, které dáme vařit do vroucí vody cca 25 minut (knedlík rozřízněte a pokud bude i uprostřed hotový je to). 
Zeleninu oškrabeme, cibuli zbavíme slupky. Jednu mrkev nakrájíme na tenké hranolky, zbytek zeleniny na kostičky (pokud nemáte rádi celer, jen ho rozkrojte na dvě části, abyste ho pak mohli snadno vyndat). 
Maso zbavíme tuku a prošpikujeme ho mrkvovými hranolky (uděláme díru nožem po směru vláken). Maso ze všech stran zprudka orestujeme na oleji v hrnci nebo hluboké pánvi. Dáme ho mimo a na  pánvi orestujeme zeleninu. Přihodíme maso, zalijeme vodou aby bylo vše ponořené. Do sítka na koření dáme všechno koření (aby jsme ho pak mohli lehce vyjmout) a také přihodíme do hrnce. Přivedeme k varu a vaříme min.2 hodiny. Maso vyndáme a ochutnáme jestli je dost měkké. Pokud ne vaříme dál. Když je hotovo, vytáhneme z hrnce maso, koření a přecedíme vývar. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem (předtím vyhodíme celer pokud ho nemáme v oblibě). Rozmixovanou zeleninu zalijeme 500 ml vývarem a ještě krátce povaříme. Přelijeme mlékem a dle chuti dochutíme octem, citronovou šťávou, solí, pepřem a případně sladidlem.


Komentáře