,,Fokáča,, italský chléb

Pro mě, jako pro milovníka sýra je toto naprostá bomba!! Celá placka stačí bohatě pro dvě osoby 😜

- 120g tvrdého sýra (použila jsem goudu light)
- 50g parmazán
- 1 stroužek česneku
- lžička oregána
- lžička rozmarýnu
- 1 vejce
- 20g mandlové mouky
- 30g pohankové mouky
- lžička ghí
- 2 PL řeckého jogurtu
- špetka jedlé sody
- špetka pepře
- špetka himalájské soli

Na potření:
- 2 lžičky ghí
- 2 PL olivového oleje
- stroužek česneku
- 1PL rozmarýnu

Do menšího hrnce dáme oba nastrouhané sýry, ghí a jogurt. Promícháme a za občasného míchání necháme rozpustit tak, aby se vše dokonale spojilo. Přidáme utřený česnek, koření, sůl a promícháme. Odstavíme z ohně a přimícháme vejce a potom obě mouky a jedlou sodu.Troubu si rozpálíme na 200. Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 2 minuty. Vidličkou uděláme do těsta dírky a pečeme dalším 8-10 minut do zezlátnutí. Mezitím si připravíme směs na potření. V kastrůlku rozehřejeme ghí a zlehka orestujeme na mírném plameni na plátky nakrájený česnek. Odstavíme z ohně, přidáme rozmarýn a olivový olej. Hotovou placku pomažeme směsí a ihned podáváme.


Komentáře